Αναρτήθηκε από: Ωκεανός.... | Δεκέμβριος 31, 2007

με αφορμη… ενα σχολιο..

Ήταν ένα απόγευμα για κεινον… επιστροφής… σε μια πόλη βορινή.. εκεί όπου οι άνθρωποι λένε καλημέρα με το χαμόγελο στα χείλη το πρωί καθώς.. ο βαρδάρης σιγά σιγά ξυπνάει το δέρμα με την παγωνιά του.. Χειμώνας ήταν.. Δεκέμβρης μήνας.. μόλις είχε πάρει μετάθεση εκεί κοντά στο Κιλκίς.. μα η μοίρα.. τα ‘φερε έτσι ώστε να είναι κάθε μέρα εξοδούχος στην πόλη με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο μιας και εκεί ήταν οδηγός…

Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις άφησε απόγευμα πλέον το όχημα στο νταλίπι.. και ήταν ελεύθερος πλέον έως το άλλο πρωί, ήταν να απολαύσει τον καφέ του με θέα.. τον Πύργο… Του ‘χε λείψει τόσο πολύ αυτή η πόλη… την είχε στην καρδιά του .. για πάντα μιας και είχε ζήσει τόσο όμορφες στιγμές… τόσο ωραίες φιλίες.. αληθινές φιλίες..

Μα εκείνο το απόγευμα δεν πήρε κανέναν τηλέφωνο.. Ήθελε πρώτα να.. μυρίσει το άρωμα της πόλης.. να περιπλανηθεί στα σοκάκια.. να δει την κάμαρα.. να κατέβει τη Ναβαρίνου με τα πόδια.. να ανέβει στα κάστρα και να χαζέψει τη θέα.. Εκεί στο γνώριμο σημείο που καθόντουσαν όλοι μαζί.. τα βράδια που πήγαιναν για.. πίτσα.. με γέλια με χαρές.. μοναδικές εικόνες.. στιγμές.. μα πέρασε και από κέντρο… Δεν έχει αλλάξει πολύ η πόλη..

Θυμάται ακόμα και το τελευταίο στενάκι που είχε περάσει.. Μα πώς να μην το θυμάται.. Είχαν αλωνίσει όοοοολη την πόλη μαζί με την παλιοπαρέα με τα μηχανάκια.. νεαροί τότε πολύ.. με κρύο.. με χιόνια.. με ζέστη.. τίποτα δεν τους πτοούσε.. Κάθε μέρα έξω.. όλοι μαζί.. ήταν τόσο δεμένοι.. 5 ήτανε: Κώστας.. ο τσαμπουκάς της παρέας, ο Παντελής.. ο φιλόσοφος και γκαφατζής της παρέας, ο Αργύρης.. ο «μαθηματικός» και η ψυχή της παρέας, ο Γιάννης ο μόνος που ήταν μεγαλύτερος μα πιο παιδί στην ψυχή και από μας και ο.. Βενιαμίν ο Αποστόλης.. με το ωραίο χαμόγελο που.. το ‘παιζε γόης μα.. έπαιρνε και.. μαθηματικές συμβουλές…. Ήταν όμορφα χρόνια.. μα είχαν περάσει…

Την επομένη.. το απόγευμα φορώντας πλέον τα πολιτικά και πάλι.. πρώτη επίσκεψη στη θεία.. κανονίστηκε και.. ο ύπνος και η διαμονή.. να ’ναι καλά .. Σαν παιδί της τον είχε.. Τον φρόντιζε.. μα εκείνον τον έτρωγε να βρει την παλιοπαρέα.. Ξεκίνησε λοιπόν να πάει στο σπίτι του καθενός ξεχωριστά.. Φυσικά και θυμόταν ακριβώς που ήταν του κάθε ένα.. ξεχνιούνται αυτά…;;

Μα έχει ήδη πάει στους δυο και.. ο ένας φαντάρος μακριά.. ο άλλος.. μόνιμος στο ναυτικό.. Το ‘λεγε από τότε ότι θα πάει.. Ο τρίτος είχε γυρίσει στο χωριό του.. στις Σέρρες.. Πετρίτσι..  Ωραίο χωριό.. Ναι, ακόμα και κει είχαν φτάσει όλοι μαζί.. Ο τέταρτος ευτυχώς ήταν ακόμα στο κοσμηματοπωλείο του πατέρα του.. Αγκαλιές, φιλιά..

Ο καφές ήταν μαγευτικός.. όχι από θέα.. κάπου εκεί στα γνωστά ροκ καφέ στην Αγίου Δημητρίου.. μα από μνήμες.. νέα.. εικόνες.. χαμόγελα.. έπρεπε όμως να φύγει.. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επομένη.. ήταν νωρίς ακόμα.. και δεν είχε όρεξη για ύπνο.. έτσι.. ξεκίνησε να πάει… στο στέκι της παρέας…. Προτίμησε να τον αφήσει το ταξί στην αρχή του δρόμου.. Γνώριμος δρόμος πολύ.. Ήθελε να περπατήσει.. να απολαύσει τη διαδρομή μέχρι την jardin.. Πέρασε από το γνωστό.. σαντουιτσάδικο μα.. ο φίλος Βασίλης δεν ήταν εκεί.. Είχε αλλάξει ιδιοκτήτη.. Εκεί έτρωγε η παρέα πολύ συχνά… Τελικά είχαν αλλάξει πολλά..

Έφτασε στην πόρτα.. ναι, εκείνη στην ελαφριά κατηφορίτσα.. Στάθηκε.. Ένιωσε.. δάκρυσε.. νοστάλγησε.. άνοιξε και μπήκε.. στο μπαρ.. Κανένας γνωστός.. Στα τραπέζια επίσης μα.. να και ο Γιάννης… ο ιδιοκτήτης .. Τον θυμόταν, πώς να μην τον θυμόταν.. 5 χρόνια και.. κάθε μέρα εκεί μαζεύονταν όλοι.. Χαιρετηθήκαν, τον κέρασε καφέ μα .. εκείνος μέχρι να ετοιμαστεί.. ανέβηκε τις σκάλες να πάει πάνω.. στο πατάρι…

Εκεί καθόντουσαν συνήθως.. Πάνω.. στην τζαμαρία κοντά να βλέπουν…… τι… περνάει.. Μα μόλις ανέβηκε.. σάστισε για λίγο… Δεν ήξερε αν έπρεπε να μιλήσει ή όχι.. Ήταν εκείνη.. με τα υπέροχα γαλάζια μάτια σαν ψεύτικα.. και το αγαλματένιο σώμα λες και ήταν από πέτρα.. Ακόμα θυμόταν την.. αφή του στα χέρια του.. Πώς να την ξέχναγε.. Ακόμα η μυρωδιά από τα σγουρά καστανόξανθα μαλλιά της ήταν στην σκέψη του.. Κοίτα να δεις… μα δεν ήταν μόνη… Αμέσως στην σκέψη… το πώς είχαν χωρίσει και… από αμηχανία.. από… δεν ξέρω.. έκανε να γυρίσει να φύγει… Μα εκείνη.. μόλις τον αντίκρυσε πετάχτηκε από το κάθισμα της.. έτρεξε κοντά του.. φωνάζοντας το όνομά του.. Το θυμόταν ακόμα… και τον φίλησε.. όπως τότε… με το ίδιο πάθος.. την ίδια υπέροχη γεύση των χειλιών της.. και τον έσφιξε ζεστά στην αγκαλιά της.. Σφιχτά.. Μα εκείνος μεθυσμένος από το φιλί της ακόμα.. αισθάνθηκε αμηχανία μιας και ο άνθρωπός της που μέχρι πριν δυο λεπτά ήταν αγκαλιά τώρα κοιτούσε απορημένος.. Τη ρωτά…

Καλησπέρα Νάνσυ.. με θυμόσουν ακόμα;;

Πώς να μη σε θυμόμουν.. δε μου ’χει φερθεί κανένας όπως εσύ.. κανένας..

Μα… έχουν περάσει χρόνια και.. εγώ σου ’χα ζητήσει να χωρίσουμε και έδειχνες πολύ νευριασμένη τότε.. Δεν περίμενα να με θυμόσουν… Δεν ήμασταν και πολύ καιρό μαζί..

Ναι μα εγώ έφταιγα καλέ μου.. Δεν είχα μυαλό τότε.. πετούσε.. Μα και εσύ με θυμόσουν..

Ήταν δυνατόν ποτέ να ξεχάσω αυτά τα μάτια;;;

Κάθισαν αρκετή ώρα εκεί.. στο σκαλί δίπλα.. όρθιοι… κρατώντας ο ένας τα χέρια του αλλού.. Η λάμψη από το χαμόγελο του προσώπου της.. πλημμύριζε το χώρο.. Έλαμπε… Ήταν τόσο όμορφη.. δεν είχε αλλάξει καθόλου.. Δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω της.. Κοιτούσε συνεχώς τα δικά της.. και της χάιδευε απαλά τα χέρια.. μα μια ατάκα της… τον αποτέλειωσε..

Βλέπω δε φοράς την ίδια κολώνια όπως τότε..

Τι του θύμισε… Την πρώτη μέρα που είχαν γνωριστεί.. εκείνο το βράδυ.. όπου οι ματιές τους… σκότωναν το χρόνο με το  βλέμμα τους.. για να μην περάσει.., το πρώτο πράγμα που του ’χε πει όταν ανέβηκαν για να φύγουν.. μόνοι στο μηχανάκι ήταν..

Πο πο.. τι άρωμα είναι αυτό…; Γέμισε ο τόπος μυρωδιές.. μμ…

Αυτές ήταν οι λέξεις της όλο.. νάζι και κείνος.. στα ουράνια καθώς εκείνη πλησίαζε στο λαιμό του για να μυρίσει το άρωμα.. δεν είχε πιστέψει ακόμα ότι.. ήταν αυτός που είχε κερδίσει την καρδιά.. της κοπέλας που είχε έρθει από Χαλκιδική πλέον μόνιμα και.. όλος ο ανδρικός πληθυσμός της περιοχής έκανε σαν τρελός να την κατακτήσει..

Μα αυτά είχαν περάσει.. Ήταν πλέον ξανά μπροστά της.. και απολάμβανε τον ήχο της φωνής της.. Είχε περάσει κάμποση ώρα και.. ο ήχος της φωνής του.. συνοδού της διέκοψε την μαγεία των στιγμών… Έρχομαι σε λίγο του απάντησε.. Μα ένιωθε άσχημα εκείνος πλέον πολύ.. έσκυψε την φίλησε στο μάγουλο.. της φίλησε το χέρι.. την κοίταξε στα μάτια.. και… έφυγε…Δεν της ζήτησε τίποτα.. δεν ήθελε τίποτα άλλο…ήξερε ότι πάλι μετά από λίγο καιρό θα ‘πρεπε να φύγει.. δεν ήθελε να κερδίσει την καρδιά της και να φύγει.. δεν ήθελε να την κοροϊδέψει… κι ας ένιωθε τόσα ακόμα για κεινη.. κι ας ξύπνησε το βλέμμα της μέσα του.. κι ας το ‘νιωσε να τρυπά και πάλι την καρδιά του.. Έφυγε.. μα οι σκέψεις γλυκές.. μεθυσμένες ακόμα είχαν τη γεύση απ’ το φιλί της.. το άρωμά της.. την αύρα της.. το χαμόγελό της..

Κάθε βράδυ την είχε στη σκέψη του.. Ήταν σίγουρος πως και κεινη τον σκεφτόταν… μα δεν ξαναπήγε εκεί.. δεν περνούσε καν από την περιοχή.. Μεθούσε με τη σκέψη της.. μα ήθελε να την προστατέψει από κεινον.. Ήξερε πως αν την ξανάβλεπε .. τα συναισθήματα του θα επικρατούσαν της λογικής του.. Πέρασε ο καιρός.. και έφυγε.. Πήγε πάλι νότια… μα μέχρι τότε.. κάθε βράδυ ήταν κοντά της με τη σκέψη.. Θυμόταν όλες τις στιγμές που είχαν ζήσει μαζί.. γέλια… χαρές.. νεύρα.. κλάματα.. ιδιωτικές.. βραδινές υπό το φως της σελήνης όλες.. Πέρασε καιρός… μα.. δεν την ξέχασε ποτέ τελείως.. Κάποιο κομμάτι του εαυτού του την είχε κρυμμένη για πάντα μέσα του.. Εκεί σε μια γωνιά.. της καρδιάς του.. σε μια γωνιά από το βλέμμα του…

 

Advertisements

Responses

 1. Καταρχήν να σου πω οτι έπαιξα το βιντεάκι άπειρες φορές για να προλάβω να γράψω τις μοναδικές προτάσεις που γράφει…. μετά διάβασα την ιστορία σου και κάπου χάθηκα και εγώ στη θεσσαλονίκη και μετά πάλι τδιάβασα τις προτάσεις στα πορτογαλλικά… δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι σημαίνουν σου μεταφράζω όμως μια που νομίζω οτι ταιριάζει με την ιστορία σου και σου εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα:

  » Ο valor das coisas nao esta no tempo k elas duram e sim na intesidade com k acontecem» Η αξία των γεγονότων δεν βρίσκεται στη διάρκειά τους αλλά στην ένταση με την οποία συνέβησαν»
  Αντε και άλλο ένα για χάρη σου είναι λίγο φτωχή βέβαι η μετάφρασή μου στα πορτογαλλικά είναι πιο ωραία πίστεψέ με:

  » Saudade nao kes dizer k estejamos longe mas sim k un dia estivemos juntos»: Το τι λείπουμε ο ένας στον άλλο δεν σημαίνει οτι είμαστε μακριά, αλλά οτι κάποτε είμαστε μαζί.

  Μ’εκανες να τα ξαναθυμηθώ! Τις πιο θερμές ευχές μου για τη νέα χρονιά συμπατριώτη μου!

 2. Καλημέρα καλέ μου…..πάρα πολύ ωραίο κείμενο…φανταστικό….πάρα πολύ καλό…και τί μου θύμησες και μένα τώρα…κάποτε στα χρόνια της εφηβίας μου έτυχε να βρεθώ σε αυτή την απίστευτα πανέμορφη πόλη τη Θεσσαλονίκη μας…και γώ έτσι ένιωσα τότε που την είδα από κοντα…αυτή την απίστευτη…ομορφιά και την απίστευτη μαγεία της…και μπήκε για πάντα στη καρδιά μου….και θυμάμαι τώρα ένα πανέμορφο κρύο πρωινό που είχαμε βγεί βόλτα στο λιμάνι της….ήταν μιά τόσο όμορφη εικόνα….έκανε κρύο και ψιλόβρεχε….και είχε μιά μικρή ομίχλη….και θυμάμαι κοιτάζαμε μακριά τη θάλλασα…και τον ορίζοντα και το χώρο γύρω…και έτσι όπως το σκέπαζε η ομίχλη φαινόταν σαν ένας παλιός πίνακας μεγάλης αξίας…σαν μιά παλιά γκραβούρα….πολύ ωραία εικόνα πραγματικά…η Θεσσαλονίκη
  φαινόταν σαν μιά μαγεμένη,πανέμορφη,παραμυθένια πολιτεία….πιστέυω ότι εάν πήγαινα ξανά μετά από τόσα χρόνια….θα ένιωθα την ίδια μαγεία και συγκίνηση…και θα ήθελα να πάω και πάλι….να την ξαναδώ…και να νιώσω την απίστευτη ομορφιά της να πλυμμιρίζει τα πάντα μέσα μου….Με πολύ αγάπη,Αθανασία.

 3. θαλασσινη μου ματια καλημερα..ο συγκεκριμενος τραγουδιστης ειναι απο αυτους που μ εχουν αγγιξει οσο λιγοι με τα τραγουδια τους.. ειναι τρομερα ερωτικος.. μα τους στοιχους στα πορτογαλλικα δεν εχω γνωσεις να τους μεταφρασω… πιστευα ομως οτι θα ταν το ιδιο ερωτικοι κ μοναδικοι οσο το τραγουδι.. κ να που μεσα απο την μεταφραση σου ειχα δικιο.. κ δεν ειναι φτωχη η μεταφραση σου γιατι φτωχα λογια γραφουν μονο οι φτωχες ψυχες.. κ η δικη σου ειναι παμπλουτη… απο την συγκεκριμενη πολη που εζησα εχω τις καλυτερες αναμνησεις.. χαιρομαι που σ αρεσε κ οι δικες μου θερμες ευχες συντροφια σου για μια νεα κ δημιουργικη καλη χρονια..

  κ… οτι επιθυμεις στα ονειρα σου
  γρηγορα να ρθουν κοντα σου..
  αν ειναι υλικα να ναι πολλα
  μα αν ειναι ψυχικα να ναι καλα..

  κ μια μαντιναδα αφιερωμενη συμπατριωτισα..φυσικα με σκεψη της στιγμης οπως παντα..

 4. ηλιαχτιδα μου καλη σου μερα καλη μου.. πρωτα οι ευχες μου για σενα.. ευχομαι ο καινουργιος χρονος να σου δινει δυναμη στη ζωη σου.. κ να εισαι συντροφια μας με την μοναδικη ομορφια της ψυχης σου.. με τα πανεμορφα λογια σου που.. πολλες φορες με αφηνουν ..αφωνω να μην ξερω τι να γραψω.. κ η ομορφη αυτη ψυχη σου να χει απο δω κ περα μονο ομορφα ταξιδια να κανει.. με αγαπη ωκεανος.. οσο για την πανεμορφη σαλλονικη μου.. εχω ζησει αρκετα τετοια πρωινα μοναδικα εκει.. εξι χρονια απο την ζωη μου ηταν.. κ ηταν τα ποιο ομορφα.. οι εικονες στο μυαλο ανεξητιλες..μοναδικες..σε μια απο τις δυο πολεις που ναι χαραγμενες για παντα στην καρδια μου.. καλη χρονια να χουμε καλη μου!!

 5. εύχομαι καλή χρονιά ,με υγεία χαρά και ευτυχία για εσένα και την οικογένεια σου 🙂

 6. επισης δηιανειρα μου καλη χρονια κ παλι!!

 7. Όμορφες οι αναμνήσεις πάντα από τη Θεσσαλονίκη, να είσαι καλά ωκεανέ να γράφεις τόσο καλά και εσωτερικά. Το βίντεο το χάρηκα ιδαίτερα. Χρόνια σου πολλά και καλή χρονια και από εδώ… χάρηκα που σε γνώρισα… από τις πιο σημαντικές παρέες μου είσαι 😉

 8. βασιλη μου πανεμορφες! χρονια πολλα κ σε σενα!! κ γω χαρηκα κ ευχη να βρεθουμε μεσα στο 2008!

 9. Καλή Χρονιά!
  και να φέρει ότι δεν έφερε η προηγούμενη 🙂

 10. Καλημέρα καλέ μου Ωκεανέ…πέρασες καλά χτές;;….έυχομαι η νέα χρονιά να σου φέρει ότι έχεις ονειρευτεί και όλα όσα ζητάς….έυχομαι επίσης υγεία,χαρά, ευτυχία και όλα να πηγαίνουν καλά…και έυχομαι να πραμείνεις κοντά μας και να μας χαρίζεις αυτό το υπέροχο μπλέ που έχει ο ουρανός της ψυχής σου…και να συνεχίσεις να είσαι αυτό το εξαιρετικό παιδί που ξέρουμε όλοι και τόσο αγαπάμε….α! και να μην υπάρξουν άλλα κακά τη νέα χρονιά!!! Με αγάπη,Αθανασία.

 11. Καλή χρονιά Κρητικέ Ωκεανέ μου οτι ποθείς βγια το 2008 στην αγκαλιά σου να το βρεις είτε βρίσκεται στο γήινο είτε στον θάλασσιο κόσμο!

  φιλιά

 12. καλησπέρα 😉

 13. Οι παλιές αγάπες ε; Μια δόση από γλυκόπικρες σκέψεις, ένα κλείσιμο των βλεφάρων κι οι εικόνες όλες ζωντανές μπροστά σου.
  Είναι τυχαιο το ότι οι περισσότεροι έχουμε μια παλιά αγάπη στη Θεσσαλονίκη; Την πόλη που ενώ ποτέ δεν πήγα εκεί, την αγάπησα και τη μίσησα το ίδιο έντονα!

  Καλημέρα Ωκεανέ μου, καλή χρονιά με άπειρες όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα!

 14. καλημερα αστερακη.. χρονια πολλα κ καλα να εχεις καλη χρονια σε σενα κ στουε δικους σου κ ευχομαι το 2008 να σου φερει οτι επιθυμεις.. ευχαριστω πολυ για την καλη τυχη με το σπασιμο του ροδιου απο μια ψυχη παιδικη.. ειναι οτι τριφεροτερο κ ωραιοτερο σ ευχαριστω!

 15. ηλιαχτιδα μου καλημερα!! καλη χρονια κ σε σενα καλη μου γεματη ευχες κ στιγμες! κ μακαρι να μην εχουμε καθολου ασχημες στιγμες το 2008.. μακαρι το ελπιζω.. με αγαπη ωκεανος..

 16. καλη χρονια κ σε σενα θαλασσινη μου αυρα.. σαν κυμα ερχεσαι γλυκο γεματο ευχες.. ανταποδιδω κ στελνω κ γω ενα κυμα ευχες να σε βρει.. καλη χρονια με υγεια αγαπη ευτυχια κ ομορφα ταξιδια μεσα απο την γραφη σου..

 17. δηιανειρα μου καλημερα! γεματη.. αρωμα γυναικας.. καλη χρονια!!

 18. Καλή χρονιά και Χρόνια σου Πολλά ωκεανέ, να έχεις παντα αυτή την υπέροχη σκέψη τη θαλασσινή και να σε έχουμε παρέα μας

 19. σταλαγματια μου ετσι ειναι ακριβως μια δοση απο.. γλυκοπικρες σκεψεις.. καλη χρονια κ σε σενα με υγεια χαρα αγαπη κ ευτυχια κ.. οχι αλλα ασχημα αυτη τη χρονια ναι;; κ φυσικα ακομα ποιο πολλες στιγμες διπλα στην πλανευτρα ευχομαι κ σε σενα..

 20. καλη χρονια κ σε σενα καλε μου βασιλη με ολες τις ευχες που χεις σκεφτει για το 2008 να ξεφιτρωνουν μπροστα σου σαν δωρα.. απο ψηλα..

 21. Καλή χρονιά γλυκιέ ωκεανέ σε σενα και στους δικούς σου αγαπημένους ανθρώπους :))

 22. επισης καλλιτεχνιδα.. καλη χρονια με αγαπη υγεια ευτυχια κ χαρα!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: