Αναρτήθηκε από: Ωκεανός.... | Ιανουαρίου 7, 2008

περκα στο φουρνο με πατατες..

Καινούργια κατηγορία λοιπόν.. Αν και ήδη έχω γράψει μια συνταγούλα αλλά σαν επίλογο σε ποστ.. ας κάνουμε σεφτέ λοιπόν..

Επηρεασμένος λοιπόν από.. τις μοναδικές συνταγές της θαλασσινής μας ματιάς.. η όποια έχει αυτόν το μοναδικό τρόπο να κάνει τις συνταγές ιστορίες.. και να μας μαγεύει.. της αφιερώνω το πρώτο ποστ με συνταγή τι άλλο; Θαλασσινή..

Θα χρειαστούμε  μια ευμεγέθη περκούλα.. πάνω από κιλό.. συνήθως κατεψυγμένη.. γιατί δύσκολα βρίσκεις τόσο μεγάλη φρέσκια.. οπότε θα πρότεινα ατλαντικού μιας και είναι νόστιμη… Μαζί της θα.. χορέψουν στο ταψί.. ένα με ενάμιση κιλό πατάτες… μα πριν έχουμε ήδη ζεστό το φούρνο να περιμένει να αγκαλιάσει με τη ζέστη του (180*c) την κοκκινωπή κυρία..

Μα για να γίνει ακόμα καλύτερη η αποπλάνηση της γεύσης θα αδειάσουμε στο ταψί αρκετό ελαιόλαδο.. μπόλικο άνηθο να δίνει μυρωδιές στο ταψί και ..για να δέσει ίσα ίσα.. λιγάκι μαϊντανό ..και πολλά κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες για να … γλυκάνει τη γεύση..

Την.. κυρία τώρα αφού την έχουμε ανοίξει όπως πάντα.. ανάποδα.. από την ράχη δηλαδή.. και έχουμε αφαιρέσει την ραχοκοκαλιά.., μιας και όταν θα ταΐζεις μετά με το πιρουνάκι είναι κρίμα να του κάτσει του απέναντι κανένα κοκαλάκι στο λαιμό.., τη.. γεμίζουμε με καλούδια.. μπόλικο χοντρό αλατάκι.. άνηθο ..μαϊντανό και μια σκελίδα σκόρδο..

Μετά αρχίζει το…… ψήσιμο.. σε σιγανή φωτιά.. και προσέχουμε να μη στεγνώσει.. Προσθέτουμε λίγη.. δάφνη στο ταψί.. και μαύρο πιπεράκι.. Παράλληλα ανοίγουμε και ένα λευκό κρασάκι.. για δοκιμή..

Αφού λοιπόν είναι έτοιμη η κυρία σχεδόν να βγει και οι πατατούλες έχουν ροδίσει.. ρίχνουμε στο ταψάκι… ένα φλιτζανάκι.. ρακή.. για να.. πάρει γεύση κι άλλη.. Το αφήνουμε για ακόμα δέκα λεπτά σβηστό και.. έτοιμη η κυρία να πάρει περίοπτη θέση στο τραπέζι μιας και η ευωδία που εκκρίνει είναι άκρως δελεαστική.. σε σημείο να φέρνεις το μπουκαλάκι το κρασί στο τραπέζι όλο.. Αν σας παραπονεθούν οι γείτονες για τις μυρωδιές δεν φέρω ευθύνη..

Advertisements

Responses

  1. Καλησπέρα καλέ μου Ωκεανέ…πάρα πολύ ωραίο το ποστάκι αυτό…εκτός από απίστευτα όμορφος ψυχικά άνθρωπος…είσαι και καλλιτέχνης στη κουζίνα!! πολύ όμορφο αυτό…ένα υπέροχο νοερό ταξίδι στη πανέμορφη πατρίδα σου τη Κρήτη…τη πανέμορφη Κρήτη…μου έφερε στο μυαλό μια υπέροχη εικόνα…μιά εικογένεια… καθισμένη γύρω από το τραπέζι ενός σπιτιού με θέα τη θάλλασα και το απέραντο μπλέ της…και γαλαζοπράσινό της να τρώνε το υπέροχο θαλλασινό γέυμα…με πλούσιους θυσαυρούς από τη Κρητική θάλλασα…παρέα με καλό Κρητικό κρασάκι….και μουσική υπόκρουση από κρητική λύρα και μαντινάδες…καταπληκτικό…ελπίζουμε να μας κάνεις και άλλα τέτοια υπέροχα ταξίδια γευστικά και με άρωμα από τη θάλλασα της Κρήτης μας και από τη γή της….υπέροχο ταξίδι γεμάτο μαγεία…ομορφιά…και υπέροχη γλυκιά ατμόσφαιρα…..με άρωμα από τα αγριολούλουδα της Κρήτης μας……Με αγάπη,Αθανασία.

  2. περιμένω…

  3. ΠΕΙΝΑΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

  4. Πολύ νόστιμη συνταγή ωκεανέ και όμορφα δοσμένη σαν κείμενο και σαν συναίσθημα. Βγάζει γεύση άρωμα μόνο που το διαβάζεις… Φαντάζομαι και η πυργοδεσποινά μου θα το χαρεί το αφιέρωμά σου μόλις το δει 😉 Καλό βράδυ

  5. ΜΜΜΜΜΜΜΜ. Μου μυρίζει θαύμα γεύση! Λοιπόν είναι πάρα πολύ ωραία η συνταγή σου και πολύ ‘ομορφα μας την περιέγραψες τόσο που χωθήκαμε μέσα στο ταψί και κολυμπάμε παρέα με τις πατατούλες!! Σ’ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση μα έχουμε και την αχινοσαλάτα της γιαγιάς μην ξεχνιόμαστε!

  6. Ξέχασα φίλε μου ωκεανέ να πω με γειά το σκηνικό, αλλά και το άλλο ήταν όμορφο, ήταν πρωτοτυπο, είχε τη σφραγίδα σου, ένα άρωμα ωκεανού 😉

  7. καλησπερα ηλιαχτιδα μου ναι εχω ζησει πολλα υπεροχα γευματα εκει στην πατριδα με θεα τη πλανευτρα στο πατρικο.. κ παντα με περιεργια στην κουζινα.. αλλωστε δεν το κρυβω.. τρελαινομαι να μαγειρευω πρωτοτυπα φαγητα.. μα να με συνχωρεις πρεπει να τελειωνω γρηγορα με τα σχολια γιατι πρεπει ν ανεβασω κι αλλη συνταγη..χαχαχα

  8. μανο τωρα τωρα την γραφω ειπαμε οτι λεμε δεν ξελεμε..!!

  9. κοπιασε καλη μου δηιανειρα.. εχει μπολικο μα συνοδευεται απαραιτητα με λευκο κρασι..

  10. σ ευχαριστω βασιλη μου καλο βραδυ κ σε σενα!

  11. κολυμβητρια…εεεεε λαθος θαλασσινη μου σ αρεσε ε; θα ρθουν πολλες ακομα οπως αυτες που απλως αναφερα στο ποστ σου στο τελος..
    ναι ναι δεν ξεχνιεμαι τωρα την γραφω κ εφτασε.. ειναι γρηγορη..
    λοιπον ξερεις τι σκεφτομουν;; αν καποτε τυχει κ μπλεξουμε μαζι εμεις σε κουζινα θα μαστε.. καταστροφη μεγαλη..χαχαχαχα

  12. βασιλη μου αυτο ειναι ..ποιο γαλαζιο.. κ το ονμα του ειναι ωκεανος.. νομιζω μου ταιριαζει καλυτερα σ ευχαριστω!

  13. ..και πανω που αναρωτιομουν τι θα φαω αυριο…λιγο πιο μινιμαλ στην ποσοτητα (ενας ανθρωπος ειμαι)ευχαριστω ωκεανε…

  14. penthesila.. καλησπερα ξανα τωρα ειδα το σχολιο.. μα αν ειναι μεγαλη η περκα ασε σε μενα την υπολοιπη..εεε… δεν θ αφησω να παει χαμενη..χαχαχα παρακαλω..

  15. ο ποιό ωραίος τρόπος να μαγειρεύεις πέρκα και συμφωνώ μαζί σου τραβάει πολύ κρασάκι!

    καλώς σε βρήκα κι εγώ στον χώρο σου 🙂
    θα παρακολουθώ τα ταξίδια σου με το θαλασσινό αέρα μια και είναι και δική μου αγαπημένη αυτή η άτιμη!!!
    καλημέρα σου

  16. μελομενε καλη σου μερα κ σενα.. μα κ μενα μου αρεσε παρα πολυ ο νεραιδοκοσμος..σου καλως σε βρηκα κ γω..

  17. η περκα ηταν ολα τα λεφτα 5 αστερια ωκεανε ευγε…

  18. καλησπερα panthesila.. την μαγειρεψες;; ηηηηη την φανταστηκες μαγειρεμενη.. οπως κ να χει.. ευχαριστω..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: