Αναρτήθηκε από: Ωκεανός.... | Φεβρουαρίου 14, 2008

καμια φορα…

καμιά φορά.. τις λέξεις.. τις αφήνεις να περάσουν ανέμελα μπροστά σου.. αφήνουν μόνο τον ήχο τους να σου θυμίζει ότι κάτι έχει ειπωθεί.. κι ύστερα στη ζωή.. πιάνεις τις λέξεις κ τις «στύβεις».. προσπαθώντας να κρατηθείς από τα λόγια.. να τα νιώσεις..

κ θες να ξαναρθεί εκείνη η ώρα που είχαν ακουστεί.. να γύριζες το χρόνο πίσω.. ν άλλαζες τη ζωή.. από εκείνο το σημείο..

 

Χανιά πριν καμιά δεκαετία.. δυο πιτσιρικάδες τρέχανε στον.. «πυρετό του Αγίου Βαλεντίνου» μιας κ είχε αρχίσει να γίνεται μόδα εκείνο τον καιρό…. θελαν να βρουν κάτι ξεχωριστό.. κάτι ιδιαίτερο.. μα δεν ήξεραν τι.. ήταν για την πρόσφατα αρραβωνιαστικιά του ποιο μεγάλου..

τριγυρνούσαν λοιπόν στα στενάκια των Χανίων από κουνκάπι.. αγορά.. μέχρι.. στεφανώθηκα κάπου εκεί είχαν κοντοσταθεί κ γελούσαν ενώ συζητούσαν δυνατά το.. θέμα τους..

ρε άγγελε με πέθανες.. κι άλλοι αγάπησαν μα δεν κάνανε έτσι.. χαχαχα

αδερφέ μου άστο δούλεμα κ κοίτα να βρούμε τίποτα με ξέρεις δεν θέλω κάτι κοινό.. ξέρεις πόσο την αγαπώ.. άσε το δούλεμα λοιπόν κ πάμε..

η αλήθεια είναι ότι έτσι αγαπούσε.. είτε φίλους.. είτε γυναίκες.. είτε τους δικούς του ανθρώπους.. Άλλωστε στη ζωή του δεν είχε πολλές λίγες έμειναν κοντά του μα πολύ διαλεχτές.. για την ακρίβεια τρεις όλες όλες.. δεν ανοιγόταν εύκολα μα.. αν έλεγε την λέξη αγαπώ την έλεγε με όλη του την καρδιά.. απ τα ποιο βαθιά του όνειρα..

μα…. κάπου εκεί λίγο πριν φύγουν.. ένας ευδιάθετος κ χαμογελαστός γέροντας που ‘πινε τη ρακί του στον καφενέ.. παραδοσιακός κ με λεβεντοστασιά.. αποκρίνεται..

ε κοπελιά.. για άμετε προς τα ιδώ να σας έπω μωρέ..

κοιτάζονται για μια στιγμή ..οι ματιές τους συμφωνούν κ πάνε.. πολλές φορές  μιλούσαν με τα μάτια.. δε χρειάζονταν να αποκριθούν.. καταλάβαιναν τη σκέψη..

καλημέρα σας παππού ίντα θέλετε στη διάθεση σας..

είπε ο ποιο μικρός μα κ ποιο ζιζάνιο.. πάντα του άρεσε να μιλά με μεγάλους.. πάντα ήταν περίεργος ν ακούσει.. πάντα ήταν περίεργος γενικά..

θέλω να σας φιλέψω δυο αποκρίσεις για την αγάπη.. μιας κ είστε νιοι ακόμα.. μα.. ρακί δε σας κερνώ.. γιάντα σα μεγαλώσετε θα την τιμάτε ορέ αμοναχά σας… μα θωρείτε με καλά κ ακούτε..

ο έρωτας  δε ναι μια  στιγμή..  να τον πετάξεις..

μοναχά σα γλυκό κρασί.. βαθιά να τονε γεύσεις..

 

είναι ταξίδι ορέ τσι θάλασσας..

 απ τ ακρογιάλι τσι ψυχής…

κ  θάλασσα  θα ναι επαέ  μέσα σου

βαθειά σα θα τον ζεις..

είπε ο γέροντας σημαδεύοντας με τον αντίχειρα τον ποιο μεγάλο στην καρδιά κοιτώντας τον στα μάτια.. εκείνος απόρησε.. φάνηκε στο βλέμμα..  συνέχισε ο γέροντας..

ήντα με θωρείς ορέ κοπέλι σα κοτσίφι;;

Αγιάντα στα λέω αυτά καρτερείς να γνώσεις.. Αγιάντα άκουσα πως ήρθες να βρεις κάτι εξέχωρο για την κοπελιά σου.. το ποιο ξέχωρο που γροικάς κ κατέεις είναι έπα.. η ορθιά σου.. το ξέχωρο που γροικάς λοιπόν να έβρεις.. κάμε το λαλιά.. γραφτώ στη καρδιά.. κ πε της το τραγουδιστά στα μάτια.. να γιομόσει ούλη κ να γένει η μορφή της αστέρια να λάμπει.. κ η καρδιά μέσα της ν ανθεί σα να ναι γαρδένια μυρωδάτη…

 ευχαριστούσε γέροντα γέμισες την ψυχή μου την έκαμες όμορφη κ μου ‘δωσες πνοή να της ειπώ το ποιο βαθύ μου σ αγαπώ.. 

ξια σου κ γω νιος ήμουν.. αμέ τώρα με το καλό να την ύβρεις… μα σαι καλό κοπέλι.. το δα στην οψιά σου.. το θωρώ στα μάτια σου.. και τα δυο είστε μα το μικιό ναι ποιο κουζουλό.. Αγιάντα είναι ποιο νιο κ δεν κατέει ακομα.. μα σαν έρθει η ώρα θα με έχει θυμάσαι στο νου..

ευχαριστώ…       κ γω…μα πάμε Αγιάντα θα αργήσουμε γεια σου γέροντα ..

έτσι κ έκαμε……………………..

γιόμισε τα λόγια του με αισθήματα βαμμένα..

με χρώματα του έρωτα που ναι βαθιά κρυμμένα..

στα πενήντα της ψυχής καλά ναι φυλαγμένα..

μα ‘ρθε γοργά εις την καρδιά ο χτύπος μιας ακομα..

για να του βγαίνει ορέ με μιας ότι δε λένε λόγια..

κ ότι στα μάτια εθωρείς ότι τα λένε όλα..

μα ορέ.. τότε η γλώσσα δε βαστεί κ λιώνει μες το στόμα..

ένα φιλί απ την  καρδιά γυρεύει να βρει ακομα..

εκείνο που τον μάγεψε που έκλεψε τη λαλιά του..

για να το εκλέψει μακριά μέσα στα όνειρα του..

να με συγχωρείτε για την τοπολαλιά μα ήταν απαραίτητη μέσα μου.. έχουμε κ λέμε λοιπόν..

κοπελιά = αγόρια, αμέτε = ελάτε – πηγαίνετε, όντα = τι, φιλέψω = προσφέρω, υποκρισίες = λόγια (συνήθως εκεί μαντινάδες), νιοι = νέοι, ορέ = μωρέ, θωρώ = βλέπω, τσι = της, κοτσύφι = χαζός), συνήθης παρομοίωση  στην Κρήτη), καρτερείς = περιμένεις, γνώσεις = μάθεις, ξέχωρο = ξεχωριστό, γροικώ = γνωρίζω, κάτω = ξέρω, έπα = εδώ, όρθια = ο εαυτός σου, γομώσει = γεμίσει, ούλη = όλη,  αστερία = αστέρι, ξια σου = έννοια σου, μικιό = μικρό, κουζουλό = τρελό, θυμισιά = ανάμνηση.

αφιερωμένο στον έρωτα.. που έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες.. έτσι δε λένε; η γιορτή κρατά 40 μέρες..  εγώ εύχομαι να κρατά όλη τη ζωή..

μπορεί τα λόγια του γέροντα να είναι τωρινά φτιαγμένα γιατί δεν τα θυμάμαι ακριβώς.. μπορεί να χουν χαθεί πολλά από τότε.. μπορεί η μαντινάδα στο τέλος να μη γράφτηκε από κεινον τότε μα είναι δικιά μου τωρινή..(μα την δικιά του την ξέρω ακομα την θυμάμαι..) μα.. οι στιγμές του τότε.. είναι αληθινές.. σαν τα λόγια του γέροντα..

 

Advertisements

Responses

 1. υπάρχει καλύτερο δώρο απ’ την αληθινή αγάπη; την καθημερινή που κρύβεται σε κάθε λέξη, άγγιγμα, σκέψη; όλα τα υλικά του κόσμου δεν την φτάνουν… όμορφο ωκεανέ μου, καλησπέρα

 2. Γειάσου καλέ μου Ωκεανέ…μα τί όμορφο αυτό το πόστ…τόσο ευαίσθητο,τόσο τρυφερό και υπέροχο.. αλλά κορυφαία η σκηνή του γέροντα που μιλά στα παιδιά και τους λέει όλα αυτά τα τόσο σοφά και βγαλμένα από την ψυχή λόγια…αυτή η σκηνή είναι όλα τα λεφτά….και πόσο δίκιο είχε ο γεράκος….η αληθινή αγάπη, η ανιδιοτελής,η τίμια, η πιό μεγάλη αγάπη….κρύβεται αλλού…και όχι πίσω από ένα πανάκριβο δώρο…αυτό μπορεί να μη λέει και τίποτε…η αληθινή αγάπη (πιστέυω εγώ) είναι αυτή που φαίνεται στα μάτια μας,στις κινήσεις μας….αληθινή αγάπη για μένα είναι να είσαι με τον ανθρωπό σου…γι αυτό που είναι και να τον αποδέχεσαι όπως είναι,να τον σέβεσαι,να τον αγαπάς,να τον καταλαβαίνεις,να του στέκεσαι στα δύσκολα….και χίλια δύο άλλα…αληθινή αγάπη για μένα είναι αυτή που δεν έχει έχθρες,εγωισμούς,μίση, ίντρικες….αυτή που έχει μέσα τρυφερότητα,κατανόηση,σεβασμό….αλλά μου φαίνεται δύσκολο να τη βρεί κάποιος σήμερα στις μέρες μας……υπάρχει άνθρωπος άραγε σήμερα που να μπορεί να αγαπήσει έτσι;;; άγνωστο…..εγώ πάντως έως τώρα (που είμαι κοντά τριάντα χρονών)….δε βρήκα κανέναν τέτοιο……..έρωτα….αν και μου έχει ‘χτυπήσει τη πόρτα πολλές φορές ‘ο έρωτας έως τώρα…και μου τη χτύπησε και τελευταία….όμως….τελικά…δεν κατάφερα αυτόν τον τελευταίο να τον κρατήσω κοντά μου….αν και είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος….δεν ξέρω τί έκανα και απομακρύνθηκε από μένα….αλλά με γέμισε με πολύ μεγάλη λύπη αυτό….η απομακρυνσή του… (είδες Ωκεανούλι μου…σου είπα και το μικρό μου μυστικό!!! ούπς!!…..έ, βλέπεις με τρώει η γλώσσα μου και μένα ώρες-ώρες….έυχομαι όμως να μου δοθεί η ευκαιρία να σου τη πώ αυτή την όμορφη αλλά τόσο παράξενη ιστορία κάποια στιγμή-για τον πανέμορφο αλλά τόσο μυστήριο αυτόν έρωτα που μπήκε στη ζωή μου πρίν μερικούς μήνες και την ταρακούνησε…..πολύ θα λεγα…..σα σεισμός 7 ρίχτερ ήταν!!!!)……Αθανασία.

 3. Τι να πρωτογράψω απ’ όσα σκέφτομαι; Καταρχήν, πιστεύω πως ο μικρός της ιστορίας ήσουν εσύ… Ύστερα, με τη φωτογραφία, μου ‘φερες στο νου τα νερά του Φυροπόταμου στη Μήλο, τα νερά στους Αντίπαξους, τις σπηλιές με τις πράσινες ανταύγειες στο «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, τη θάλασσα στο Rang Noi… Μακριά με πήγες, αλλά ήταν τόσο ωραία. Όσο για τα υπόλοιπα… «ο έρωτας κι ο θάνατος ίδιο σπαθί βαστούνε» δεν λέτε στον τόπο σου; Άντε λοιπόν να πιούμε μια ρακή, να τραγουδήσουμε το «όσο βαρούν τα σίδερα…» και να ευχηθούμε… «απίκρατη, χαρούμενη και καλοκαρδισμένη…» όχι φυσικά για την ημέρα αυτη που τίποτα δεν μου λέει, αλλά για τη ζωή μας την ίδια, που κρύβει μερικές τόσο όμορφες στιγμές…

 4. γεια σου νεραιδοσκονη μου.. συμφωνω.. ετσι ειναι.. φιλι!

 5. αθανασια μου.. χειμμαρος η σκεψη σου ..ομορφια τα λογια σου.. ταξιδι η καρδια σου.. σεισμος το μυστικο σου.. επιφυλασομαι συντομα..

 6. μανταμ καλησπερα..ναι εγω ημουν.. η φωτο μαγικη απ τις ποιο αγαπημενες μου.. την κρατουσα για ενα ποστ αντιστοιχο.. χαιρομαι που σου ταξιδεψα τη σκεψη.. στην υγεια σου ! μα ναι σπιτισια η ρακι απο κατω.. απο το καζανι του γεροπρεσβητερου θειου..κ ειναι βαρια στο λεω.. χαχα ακριβως ετσι ευχομαι κ γω για ολους .. οχι για μια μερα μα ολη τους την ζωη..

 7. δηλαδη γιορταζεις σημερα, ε?
  χρονια πολλα λοιπον!

 8. εγώ θεωρώ σαχλή γιορτή αυτή τη μέρα..γιορτή του καταστηματάρχη..αν είσαιερωτευμένος,γιορτάζεις κάθε λεπτό,κάθε στιγμή που χάνεσαι στα μάτια του/της όχι επειδή «πρέπει» να γιορτάσεις σήμερα

 9. Καθε μερα, κάθε μέρα, καθε μέρα, κάθε μερα, καθε μερα, καθε μερα, καθε μέρα, καθε μερα, καθε μέρα, κάθε μέρα, Καθε μερα, κάθε μέρα, καθε μέρα, κάθε μερα, καθε μερα, καθε μερα, καθε μέρα, καθε μερα, καθε μέρα, κάθε μέρα, καθε μερα, καθε μερα, καθε μέρα, καθε μερα, καθε μέρα, κάθε μέρα πρέπει να γιορτάζεις τον έρωτα! χαχαχαχαχα!

 10. πάει ετούτο..λάλησε 😛

 11. Ωκεανέ μου καλά τα ιστότησε ο παππούς!
  «ειναι ταξιδι ορε τσι θαλασσας..
  απ τ ακρογυαλι τσι ψυχης…
  κ θαλασσα θα ναι επαε μεσα σου
  βαθεια σα θα τον ζεις.. »

  Δηλαδή εγώ τώρα τι να σχολιάσω;;;

  Χαιρετώσε λοιπόν και φιλιά πολλά!

 12. ο έρωτας πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα….. δεν μπαίνει σε κανονες..ουτε σε στεγανά!.. τη καλησπερα μου καλε μου ωκεανε 🙂

 13. Αυτοί οι διάλογοι με τον παππού είναι το κάτι άλλο, τους χαίρομαι παραπάνω γιατί είναι γραμμένοι με τη λαλιά και τη λεβεντιά την κρητική . Φυσικά και ο έρωτας δεν έχει μέρα, δεν έχει ώρα, δεν έχει όρια. Καλό σου βραδυ

 14. καλησπερα ψιθυρακι.. μακαρι να μπορουσα να το πω αυτο απο τα ποιο βαθια εσοψυχα μου.. μακαρι…

 15. ακριβως αυτο εξεφρασα καλη μου δηιανειρα κ γω μα .. με το δικο μου τροπο.. την καλησπερα μου..

 16. καλησπερα αρτανις.. ακριβως ετσι.. οσο υπερβολικο κ αν φαινεται το σχολιο σου .. ακριβως ετσι..

 17. δηιανειρα μου λες;;λαλισε;; η μηπως ειναι τρελα ερωτευμενο;; το δευτερο της ευχομαι κ να το ζει με τον καλο της..

 18. θαλασσινη μου.. εσενα θα σου πω μια αληθεια ναι; μιας κ εισαι κ πατριδακι.. ο παππους απο μεσα μου τα πε… δεν θυμομουν τα λογια του ακριβως κ ειπα δικια μου μαντιναδα ως συνηθως.. καλο σου βραδυ..

 19. καλησπερα αρτιστακι.. ετσι..

  ο ερωτας δεν εχει κανονες γιατι πολυ απλα .. δεν μπαινει σε παιχνιδια.. μα οριζει εκεινος το παιχνιδι της καρδιας..

  με υπογραφη αυτο… ocean….

  καλο σου βραδυ..

 20. καλησπερα φιλε βασιλη.. ενιωσα τη ζεστασια απο το σχολιο σου συτο..
  για μενα λεει πολλα αυτο .. να το ξερεις.. καλο σου βραδυ! οσο για τον ερωτα νομιζω η απο πανω απαντηση μου στο αρτιστακι απαντα..

 21. καλημέρα ωκεανέ μου 🙂

 22. καλημερα νεραιδοσκονη μου .. μολις τωρα ημουν στο «σπιτι» σου κ διαβαζα το υπεροχο ποστ σου..

 23. σου άρεσε, αλήθεια;

 24. ενα θα σου πω.. ενιωσα σαν να εγραφα εγω.. αυτο τα λεει ολα νομιζω..

 25. είδες που σου είπα; 😉

 26. ειχες δικιο..

 27. Σήμερα που όλα έχουν γίνει μπλε και άσπρο, εγω να ευχηθώ να μείνουν πάντα έτσι και να καίγονται που και που σε φλόγα κόκκινη, σαν μαντινάδα ζωηρή, με αλήθεια που καίει, γιατί έτσι μόνο χορταίνει ο έρωτας, με αλήθεια και λόγια φωτιά.

 28. καλησπερα freedula μου.. απο τα ποιο ομορφα σχολια που χω διαβασει γενικα στα μπλογκ.. ξεχυλιζει απο συναισθημα..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: